
   

 
 

 

Date: 26th March 2024 

 

To All Interested Applicants 

 

CLARIFICATION Note No. 1 

 

Expression of Interest - Invitation for the Provision of Lawyers to Provide Legal 

Assistance to Third Parties 

 

Reference is made to the above-captioned Expression of Interest for which the deadline 

for submission of applications is 29th March 2024 at 17:00 hrs.  

 

Below please find below a clarification note which is construed to form an integral part 

of the Expression of Interest. 

 
 

Question no 1  

After providing legal advice to the third parties on the provisions that safeguard their 
interests, if the third party wishes to proceed with legal action through court, is the Service 
Provider requested to represent the third party in court proceedings and submit court 
documentation on their behalf? 

Answer no 1 

Representing the third party in court proceedings and submit court documentation on their 
behalf falls outside the duties, functions and responsibilities of the Service Provider as listed 
in clause 2.  

Question no 2 

Clause 5.2 and Annex II state that the payment made is excluding VAT however, clause 5.7 
states that the Service Provider shall be responsible to pay VAT. Kindly clarify whether the 
Service Provider will be paid the amount as outlined in Annex II plus the 18% VAT. 

 

 



   

 
Answer no 2 

The values mentioned in the expression of interest are excluding VAT in line with the Public 
Procurement Regulations. Nevertheless, the contractor will be paid the VAT component as 
stated in clause 5.6 of the expression of interest.  

Question no 3 

With regards to clause 4.11, can you kindly clarify whether the full indemnity insurance 
policy should be a general policy or specific to the services provided under the signing of the 
contract. 

Answer no 3 

The limit of Indemnity in aggregate shall be not less than €500,000. A general Professional 
Indemnity Insurance shall suffice.  

Question no 4 

Whether legal representation before the courts is included as services to be provided to third 
parties, or whether it is limited to the list in Clause 2(a). 

Answer no 4 

Please refer to the response for question no 1 above 

Question no 5 

Whether the retainer fee is paid even if the 20 hours are not reached, or whether payment is 
on an hourly basis. 

Answer no 5 

The retainer fee is to be paid even if the 20 hours are not reached for that particular month. 
Nevertheless, as stated in Annex II of the expression of interest, the Contracting Authority 
reserves the right to procure higher or lower quantities than those mentioned in the same 
Annex II.  

Question no 6 

Whether an indemnity policy covering the lawyer under a civil partnership / law firm would 
be acceptable. 

Answer no 6 



   

 
An indemnity insurance policy covering the lawyer under a civil partnership/law firm is not 
acceptable. The indemnity insurance policy should be issued in the name of the lawyer who 
is applying for this expression of interest.  
 

 
 

 

 
 

All other documents, conditions and requirements, which are not superseded by this 

Clarification, remain in place. 

 
 
Building and Construction Authority 

  


